online
rádióhallgatás
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:   [REGISZTRÁCIÓ]
HÍRLEVÉL
Név:*


E-mail:*


E-mail mégegyszer:*


Ünnepélyes „régi rítusú” Szentmisét mutattak be Városlődön Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén

Ünnepélyes „régi rítusú” Szentmisét mutattak be Városlődön Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a Néri Szent Fülöp Közösség szervezésében, közel 400 hívő és a Veszprémi Főegyházmegye több papjának részvételével. Az ünnepléshez kapcsolódóan személyes áldásban részesültek a jelenlévő édesanyák, hiszen Szűz Mária, aki alázatos szolgálóleányként méhébe fogadta az Üdvözítőt, minden édesanyának különösen is példaképe és közbenjárója. A zenei szolgálatot az Orlando Énekegyüttes látta el Vikman Pál vezetésével, az oltárszolgálatot a jelenlévő lelkipásztorok egyházközségeinek fiataljai, ministránsai adták, utóbbiak ezzel is tanúságot tettek a liturgiával kapcsolatos érdeklődésükről és elmélyültségükről.

Az egyházmegye minden pontjáról érkező zarándokok a Szentmise után a helyi plébános, Simon Gábor atya által összeállított, liturgikus és kultúrtörténeti ritkaságokból álló egyházművészeti kiállítást tekinthették meg a község Művelődési Házában. Ezt a Néri Szent Fülöp Közösség tagjai által szervezett szeretetvendégség és jó hangulatú közösségi együttlét követte, amelynek során sok új ismeretség született, még inkább egy családdá kovácsolva a jelenlévőket.

A régi római rítus – mint az Egyház értékes öröksége – mélyen megérintette a Szentmisén részt vevő papokat és a híveket egyaránt, csöndes áhítata, szépsége és emelkedettsége méltó keretet adott a nap csodálatos titkának, a Megtestesülés mély örömének a megünneplésére. A jelenlévők átérezhették azt az igazságot, amelyet a nagy pápa, XVI. Benedek az Egyház liturgikus gazdagságára vonatkozóan így fogalmazott meg: „Amit az előző nemzedékek szentnek tartottak, a mi számunkra is szent és nagyszerű marad, és nem lehet egyik pillanatról a másikra teljes egészében megtiltani vagy egyenesen károsnak ítélni. Mindnyájunknak javára szolgál, ha megőrizzük azokat a gazdagságokat, amelyek az Egyház hitében és imádságában növekedtek, ha megadjuk nekik az őket megillető helyet.” (XVI. Benedek: Kísérő levél a Summorum Pontificum motu propriohoz, 2007.)

A szentmise itt tekinthető meg:

Missa Tridentina - régi rítusú szentmise Városlődön

Mária Rádió • 1133, Budapest, Gogol utca 28. • Telefon: 06 1 373 07 01 • E-mail: info@mariaradio.hu