Ép testben ép lélek, tartja a régi mondás. Lelkünk épsége hozzájárul testünk épségéhez, de ez fordítva is igaz. Test és lélek harmóniája a hosszú élet titka, de létezik egy másik mondás is, mely szerint az vagy, amit megeszel. Tehát egyáltalán nem mindegy mi az, amit megeszünk, illetve amit meg akarnak etetni velünk. A gasztronómiában is létezik globalizáció és elidegenedés, amikor táplálékaink már annyira elszakadtak az anyaföldtől, hogy szinte lehetetlen megmondani mivel tápláljuk vagy éppen mérgezzük magunkat.
Vissza a természethez, azaz ragaszkodjunk a helyi termékekhez. Legyen fontos, hogy mi kerül a tányérunkra, és az honnan, milyen messziről érkezett, frissen szedték és tele van-e életet adó anyagokkal, vagy már három hete utazik, miközben vitamintartalma és vitalizáló hatása nullára csökken, nem beszélve a mosolygós kinézetet biztosító mérgező tartósítószerekről, és a szállítás környezetszennyező hatásairól.
A műsor célja a hazai gasztronómiai hagyományok, ételeink eredetének felelevenítése, az egészséges táplálkozás és életmód fontosságának hirdetése. A műsorban a már megszokott hagyományos és népszerű ételek valamint újdonságok receptjei is helyet kapnak. Áttekintjük az egyes alapanyagok származását, történetét, alkotóanyagainak egészségre és ezáltal életünkre kifejtett hatását.
A történet és élettani hatások után néhány ételreceptet is megosztunk a hallgatókkal, melyeket otthon maguk is elkészíthetnek, és egészséges életmódra felhívó jó tanácsokkal is szolgálunk.
Műsorvezető:
Németh Kirisztina, a Veszprém Megyei Gasztronómiai Egyesület elnöke
Állandó vendégek:
Klock Erzsébet, élelmiszermérnök
Maurer István, mesterszakács
Műsorok:
2014.10.03- Az örökzöld lecsó
2014.10.24- Szüreti ételek: Alma, szőlő, szilva
2014.11.07- Márton-nap: liba és újbor
2014.11.21- Sütőtök és dió
2014.12.05- Adventi készülődés
2014.12.19- Karácsony és Szilveszter